2012. január 24.

BG Finance állásfoglalás a mikrovállalkozások számára elérhető Széchényi Kombinált Mikrohitel Program új pályázati feltételeiről

Moskovits Pál, a BG Finance Zrt., pénzügyi vállalkozás vezérigazgatója, amely a Széchenyi Program szerződött közvetítője

„Mindenképp üdvözlendőek a módosítások; az Új Széchényi Program keretében folyósított Kombinált Mikrohitel Programban felvehető hitel összegének 8-ról 20 millió forintra, illetve az igényelhető maximális vissza nem térítendő támogatás összegének 4-ről 10 millió forintra való emelését hasznosnak tartom, mert így növekszik a támogatással megvalósítható projektek teljes értéke és bővül a lehetséges projektek köre is.

Szintén pozitív változás a Szövetkezeti Hitelintézetek; takarékszövetkezetek és hitelszövetkezetek bevonása a lehetséges közvetetői körbe, ez által teljesebb országos lefedettség érhető el és több ügyfélhez, gyorsabban eljuthat a program. A Szövetkezeti Hitelintézetek valódi piacra lépéséig azonban addig mindenképpen várni kell, ameddig teljes körűen, IT, saját belső szabályzatok, hirdetmények, belső képzés, ügyfél tájékoztató anyagok, nyomtatványok terén felkészülnek az értékesítésére. A programban résztvevő, nem PSZÁF felügyelete alatt működő közvetítők, például a vállalkozásfejlesztési alapítványok 10 millió forint összegben maximalizált adható hitel összeg a felügyeleti ellenőrzés hiánya miatt indokolt és érthető.

A kedvezményezettek körének kibővítése jó hír; eltörlésre került a 200 millió Ft-s árbevétel korlát a támogatható mikrovállalkozások tekintetében, de megítélésünk szerint jelentős pozitív változást nem fog hozni, hiszen a megmaradó 10 fő alkalmazotti átlagos létszám korlát mellet az árbevétel korlát eddig sem zárt ki sok vállalkozást a programból.

Ugyanakkor, a Program alkalmazhatóságának nehézsége az ügyfelek számára továbbra is a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozásánál jelentkezik, amit a megemelt elérhető összegek még jobban kiéleznek. Egy vállalkozásnak ezt az összeget a működési cash-flowjából kell tudnia kivonni, akár 12 hónapra. Jóllehet az utófinanszírozás minden EU támogatással rendelkező program jellemzője, a mikrovállalkozások számára ez mégis méretüknél, gazdasági tevékenységüknél fogva kifejezetten nehéz. Azok a közvetítők, akik erre akár más forrásból megoldást tudnak az ügyfeleknek nyújtani, jelentős előnyre tehetnek szert.

A vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása; tovább javíthatná a Program sikerét és akár gyorsítaná a hitelezési folyamatot, ha a közvetítők is támogathatnák külön díjazás ellenében az ügyfeleiket pályázatírási tevékenységgel. Szintén nehézséget jelent a Program sikere szempontjából, hogy tapasztalataink szerint a potenciális mikro vállalkozásoknak csak nagyon kis része találkozott már ezzel a lehetőséggel, gyakran nehezen érthető számukra ez a valóban komplex Program. Ezen csak tudatos, szakmailag megfelelő, a Program minden résztvevője által végzett tájékoztatással lehet javítani.”