Sajtó megjelenések

2012.01.23. Origo Vállalkozói Negyed: (részlet)

Dupla pénzért pályázhatnak a mikrovállalkozások

Több ponton kibővült az új Széchenyi-terv mikrovállalkozásokat segítő konstrukciója, a kombinált mikrohitel. A kérhető összeg maximuma megduplázódott, több cég indulhat a pályázaton, és a pénzügyi közvetítő intézmények köre is bővült.

Kibővült az új Széchenyi-terv pályázatok mikrohitelezési programja, így a kisvállalkozások több mint kétszer nagyobb támogatási összeget és hitelt vehetnek fel, mint eddig, és a jogosultak köre is bővült.

A program kételemű finanszírozást biztosít a mikrovállalkozásoknak. Egyrészt egy kedvező kamatozású hitelt, amely összege az eddigi legfeljebb 8 millióról 20 millió forintra emelkedik. A másik elem a vissza nem térítendő támogatás, amely maximális összege 4 millióról 10 millió forintra emelkedik. Mindkét összegnél minimum 1 millió forintért kell pályázni, a támogatott projekthez 10 százalék önerő szükséges. A konstrukció előnye, hogy a támogatás felhasználható ingatlanvásárlásra is.

Moskovits Pál, a konstrukcióban közvetítőként részt vevő BG Finance Zrt. pénzügyi vállalkozás vezérigazgatója szerint azért hasznos a kibővített keret, mert "így növekszik a támogatással megvalósítható projektek teljes értéke, és bővül a lehetséges projektek köre is."

Nehézséget okoz viszont a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozása - állította a szakértő, mivel a pályázathoz a vállalkozásnak el kell köteleznie magát egy program mellett, ami kiadásokkal jár, a vissza nem térítendő támogatás viszont csak a program megvalósulása után érkezik a számlájára. "A mikrovállalkozások számára ez mérteküknél, gazdasági tevékenységüknélk fogva kifejezetten nehéz" - mondta Moskovits Pál.

A közvetítő vezérigazgatója szerint a vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása, illetve gyakran tapasztalják, hogy a megcélzott vállalkozások nem is hallottak még a programról.

Forrás: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120123-tobb-mint-ketszeresere-nott-a-vissza-nem-teritendo-tamogatassal-kombinalt.html

Vissza a Sajtószobához