Sajtó megjelenések

2012.01.23. Napi Online: (részlet)

Alig ismerik a hitellehetőségeket a kis cégeknél

Kevés vállalkozás találkozott a mikrohitel programmal, nem ismerik a részleteit, és a mikrovállalkozások számára nehezen oldható meg a támogatások utófinanszírozásáig szükséges összegek biztosítása is.

Összességében kedvezőnek találjuk a kombinált mikrohitel program feltételeinek változásait, azonban meglátásunk szerint továbbra is probléma, hogy eddig csak kevés vállalkozás találkozott a programmal, nem ismerik a részleteit, illetve az is, hogy a mikrovállalkozások számára nehezen oldható meg a támogatások utófinanszírozásáig szükséges összegek biztosítása - közölte Moskovits Pál, BG Finance Zrt. vezérigazgatója. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly bevezetett kombinált mikrohitel programját legutóbb év elején módosították: egyrészt nyolcmillióról 20 millióra emelték a felvehető hitel összegét - az igényelhető maximális vissza nem térítendő támogatás összege pedig négyről 10 millió forintra nőtt -, másrészt eltörölték az igénylők 200 millió forintos árbevétel korlátját. Ez utóbbi azonban várhatóan nem növeli érdemben a kedvezményezett, programba bevonható vállalkozások körét, mivel megmaradt az eddigi foglalkoztatotti létszámkorlát az igénylők esetében

A legnagyobb problémát továbbra is a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozott jellege jelenti a legnagyobb akadályt a program alkalmazhatósága szempontjából, mivel ezt az összeget a vállalkozások működési cash-flowjából kell tudni akár hónapokra kivonni - mondja Moskovits Pál. Ez ugyanis kifejezetten nehéz a forráshiányos mikrovállalkozások esetében. A BG szerint azok a közvetítők, akik erre akár más forrásból megoldást tudnak az ügyfeleknek nyújtani, jelentős előnyre tehetnek szert.

A vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása; tovább javíthatná a Program sikerét és akár gyorsítaná a hitelezési folyamatot, ha a közvetítők is támogathatnák külön díjazás ellenében az ügyfeleiket pályázatírási tevékenységgel - fogalmaz a cég közleménye. A BG tapasztalatai szerint az is akadályozza a kombinált mikrohitel program sikerességét, hogy eddig csak kevés vállalkozás szerzett tudomást erről a lehetőségről, és nehezen érthető számukra a program.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/alig_ismerik_a_hitellehetosegeket_a_kis_cegeknel.508451.html

Vissza a Sajtószobához